Connect with us

Education

Last Days at Forcados High School

Published

on

Last days at forcados high school
Last Days at Forcados High School

Last Days at Forcados High School

Critical Analysis of Last Days at Forcados High School

Table of Content

 

1. Summary of All Chapters in “The Last Days at Forcados High School Day”

 

2. Short Summary of The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

 

3. Questions and answers from The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

 

4. Roles and Analysis of Important Characters in The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

 

5. Roles and Analysis of All Characters in The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

 

6. Download The Last Days at Forcados High School PDF

7. About A.H Mohammed [The Author]

Short Summary of The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

“As he begins his final year in senior secondary together with his friends, the sweet-hearted and devout Nene and Ansa , the nerdy art genius, he’s determined it’s going to be his best year yet.
But Jimi’s rogue brother, Wole , is back – which means trouble can’t be far behind.

Then there’s Efua , the beautiful and mysterious new girl in class who seems to have no time for boys – including Jimi.

But when Jimi’s mother falls ill, he realizes that things are about to change – and not necessarily in a good way.”

A funny and honest book about self-discovery, family, friendship, tolerance and the highs and lows of life as a modern Nigerian teenager.

Told in straightforward language, A.H. Mohammed never talks down to readers.

Instead, Last Days stands out with its realistic situations, original characters and deft storytelling.

 

Summary of All Chapters in “The Last Days at Forcados High School

JAMB SYLLABUS FOR ENGLISH LANGUAGE

Literature Syllabus For JAMB 2018

Click here to Read or Download literature key point

Click here to Read or Download our English Language keypoint

Critical Analysis of the 2018 Recommended UTME Jamb novel ‘IN DEPENDENCE’ by Sarah Ladipo Manyika’

 

CHAPTER 1 Summary of The Last Days at Forcados High School

The room where Jimi Solade slept in belongs to his elder brother who has left home for some reasons. Wole entered very early in the morning to wake Jimi unexpectedly – Amazingly the both were surprised to see each other again in that very long period. They hugged lovingly and exchanged pleasantries that could transpires between brothers. The alarm cut their conversation which made Jimi get preparing for school, while Wole lied on the bed looking around the room feeling nostalgic about home. Jimi entering into the bathroom with the anxiety mixed with pleasures of seeing his brother again. Wole squeezed his arm highly to show a sign of I missed you. While Wole rummages the room, his eyes fell on a wrist watch which was in the mid of Jimi’s CD’s and textbooks. Don’t touch my watch’ Jimi voice splattered at Wole not to touch the watch. He knew Wole forhaving zest for good things. Inherently, Wole expresses his mind of Jimi having to enjoy better things than he does. However Wole took some money from his brother drawer ton keep body and soul, which Jimi is never bothered about. Mother was in the kitchen with Risikat the house maid while, Wole sat on the cushion hung chair to watch early morning cartoons, Jimi ate moin – moin and brown pap for breakfast. Mr. Solade woke up from his bed and came out with Kemi his wife name on his lips as he stumbled on one who greeted him ‘good morning, Papa’ – It’s Wole his Son whom he’s sent away from home since. He screamed in unfriendly manner which attracted Mrs. Solade from the kitchen to see whom has made his husband to be ranting that morning. She tried to calm him down but rather he bust into fury the more Jimi knew at that stage his father is enraptured already in anger. As the father asked Wole to leave his house immediately without any complaints. Mrs Solade shunted Kola to stop ranting and taking the issue to an extreme. After several plea to calm mr. Solade he left them in the parlour after he’s affirmed his stand about Wole to leave his house. She collapsed unto a chair as Mrs. Solade is already exhausted and tired of the whole saga. Wole didn’t feel too bad about the scenario that took place but rather he mentioned that’ he’s not a serious man as he grimed. Mother promised to relate the matter to uncle Shola who could talk to him. Jimi could not finish his breakfast because he lost appetite to do as he left the rest of the meal on the dining ruminating about this father’s irrational behaviors he’s unhappy. Outside the gate he tries to listen if he will hear the buses or the conductor sanding in their usual way already. Someone call out his name from afar – its next door neighbor and school mate – Ansa Izaegbegbe.

 

CHAPTER2 Summary of The Last Days at Forcados High School

Jimi and Ansa were in school early before the assembly commences. Jimi is one of the prefects in the school-At eight o’clock the head boy Seyi Lawal has started his duty to conduct the assembly which is quite of fun for him. The school Forcados high school has just resumed from the long holiday. The school hold great pride and honour because of the achievements the alma mater has gained in several competitions. The school is described with such modesty of a modern day edifice surrounded with beautiful flowers. The students were given a name as artificial; however, they have defeated other schools in assembly sessions of usual routine Mr Mallun the principal, a stout and slim man with a day accent welcomed all the students and announced officially the WAEC that will take place soon. The students left the assembly in procession into their various classes as Jimi and Ansa have a different moments with other classmates, sharing their past holiday experience with excitement. However, Ansa had a little attention as most students crowded round Jimi. The first days of term were always very cumbersome as same old faces show case their new style of dressing new phones and other things they could show off. Ansa detest the whole new secrecy as old because he’s come back to the same ugly moments in class especially people like Okoro the gorilla, the disturbing teacher Mr. Bade nicknamed as Cane who always find fault with students and willing to flog at any slight mistake, the musical hip-hop group ‘Rhymers’, Eze the die-hard contestant with Jimi in chemistry class and the nicknamed Queen bee who is Caro Jimi’s girlfriend. Jimi is exceptional child loved by all apart from being good in his academics, he’s also a toast when it comes to sporting activities in school. Ansa took pride in him that he think aloud about him that – ‘some people have all the hick’. The only thing Ansa could do is to paint. He’s of diverge talent with his friend Jimi. One of their friends lived in the same street with them she’s known as Nene Ekpo a plump girl with short plaits that makes her have a round face. Nana greeted Ansa and shared a secret she’s earnest napped about the new girl Efua who’s street a stone thrown to their houses that the new girl joins the SS3 students soon. After school Jimi relaxes behind a block of class rooms, an empty class where he eases off the tension that has encumbered him lately. The thought of his brother Wole entered him and several moments they had shared together, especially times they stored against their eldest brother Femi. The changes that has taken over Wole baffle him to sore that he wonder what may be of him soon after all Wole has passed through in hairs expulsion from the university, his waywardness the last time he visited by forging father’s sign at me to his account as he made away with some huge amount of money. He resolved in his mind that nothing would bother him anymore as he has a lot face with in the future. While he’s in that thought something jostled him abruptly which is the head boy summoning him for perfects meeting with the principal at his office. As they were about to enter the principal office they stumbled into two persons – an old woman dressed in a native attire and the other a young lady who had an unexplainable look not wearing uniform. Seyi asked Jimi who are they? Don’t know – Jimi muttered.

 

CHAPTER 3 Summary of The Last Days at Forcados High School

There’re two people in a bobbling taxi car the girl Efua is of a gentle behavior while her mother complains throughout their journey until they get to a grey building, where funmi’s mother lived. She’s also moni the aunt to Efua. The mother came to drop her with his sister and promised to send a cheque for her to keep. However aunt Moni has discusses nothing important to her than forcados high school and those are affiliates to it like Nene Ekpo daughter of Pastor Ekpo. Efua is whereby accepted to stay with her aunty. Later on the day Nene and her mother visited Efua’s place where they were introduced to each other by Aunty moni, They get to know each other. Efua is a science student while Nene is commercial student. Afterwards they heard the girls’ talk about several other things. The next day Jimi carried out his duties on the assembly the new girl is on the assembly with nene watching the razzmatazz of Jimi as he prowl round the lines. Who is that girl – Jimi asked Ansa. Eventually, Efua met with the boys who are inquisitive about her arrival. The academic activity for the day as been lovely except for the first class where Mr bade barked at her, however she becomes a thing for question by other teachers too. Amongst the teacher is the middle age woman who teaches Maths .they seem to detest Efua because they believe new intakes would however the result of the school A bird brain .she’s summoned to Mr mallums office for question . it’s not easy to accept you the principal said Efua is a brilliant student .the straight A type she mistook for spoilt child the principal .the principal looked intenth at her after much discussion, you are under probation she left the principal’s office quietly as she discarded the gently behavior .she baffled at Mr mallums investigative by consult her former principal Mrs Obange, she ruminate over all that has happened to her in Abuja, her waywardness and all attitudes she took part in overtime she burst into tears .


 

CHAPTER 4 Summary of The Last Days at Forcados High School

Jimi returned from school to meet his father in a surely mood- he’s looking for his briefcase. He lost his appetite on the verge. Not too long Mrs Solade came out with the briefcase. Mr Solade muttered that or maybe he did and you’ve covering up for him” Jimi unconsciously spoke for his mother. Don’t talk to her like that. He uttered. Mr Solade pick up on him furiously. Mrs. Solade pleaded for him. The father stormed out with parts words – you see all of them ….. Bad! Jimi was happy that good riddance to bad things. Not too long, saw the parents through window flirting with each other Wole came home after Mr. Solade had left. With the intention to catch from with his brother which later culminated to going out to have some fun, they ended up at a dead end street with several uncompleted buildings where Jimi witnesses the unexpected at the expense of his decency and good habits. Although, he’s been in bad mood throughout the day. At the bar, Jimi decided to behave like a coded man’ however, trying to cover up his nervousness that the ugly face and dread lock man has seen and capitalizes on to make Jimi get drunk. While the men ensured that the brothers be soaked with alcohol to the extreme, there are whores in the corner. The Rat – face man worsened the saturation when he introduces – Indian hemp. However, Wole has lost himself in the fun of the moments Jimi just went not when the uniformed men invaded the spot. Jimi escaped the raid of the uniformed men by a slim chance. After mid night Wole came home with confidence like a hero who returned from war. He went to where Jimi’s jeans is hang and pulled out a packed of marijuana which amazes Jimi to worry.

 

CHAPTER 5
Summary of The Last Days at Forcados High School

Efua alone in her sacred room writing .where she turn into a world of her own. there she nostalgic about her formal; school St Catherine .little diary where she scripted her mind .At school every male student find her attractive while students nick names her (a witch) because of the way she decides to appears in dealing with other . Jimi has eyed her several turns that she ignored him .he took bow step to approach her –yet she snobs him .Jimi tried to attack her and she reacted in a way that made her exchange hot words with Jimi .After which Mr vann the physics teacher entered the class .In the class Jimi answer the question brilliant that also poked efua to jealousy. Jolly is one of the rude boy in school who saw Efua and tried to hold her — eventually they had harsh agreement that made them face off.Nene approached her later and advised her about having clash with Jolly who is one of the unpleasant boys .as Nene and efua passed by they come across caro and Jimi the lover arguing in a hissing tone – the duo have been getting on since class two .Nene wonder how they both get along for her she dislike caro a lot .Nene and Efua also shared a little talk about Jimi .as they did talk and walked passed Jimi stared at them while he joined Bayo at the football pitch.

CHAPTER 6 Summary of The Last Days at Forcados High School

It’s not really raining as Nene Ekpo crossed the busy street home. She listed her duties at the moment. One of it is to pick up her youngest brother from school one way or the other she gets late. Nene is a well behave girl that her parents put confidence in her. She is prompt to school, helps in the children department at church and do all her domestic duties nicely. Lately, she’s been friendly with the minor looking at how she’s been made to her judgment she’s far from being beautiful. However, she concluded that “I wish I were Pretty, I’m plain Jane. In the evening Efua visited Nene at home, met her and Mrs Ekpo in the kitchen where they had prepare a pot of stew still on fire. Efua is asked to watch the boiling meat and she picked the cover of the pot eagerly while Nene placed down the plates for meal to be served. Your mother is a nice person Efua tells Nene. Nene uses the medium to introduce Jimi’s mother and implore that Efua gets close to Jimi. However, Efua still feels reluctant about the discussion. Nene ruminates over all that has transpired between her and Efua and well has she dislike Jimi and what made her mentioned Caro’s name? Caro has labelled her ‘fashion blinder’. However, she resolves that she shouldn’t have talked about her in the first place. Although Jimi and Ansa has been friends with since their primary school days for Ansa he’s a small and thin person and very shy with that, he’s confided in her many things. Moreover, Nene and Ansa are birds of the same feathers in nature not too beautiful but they’re both gifted children. Nene possesses a good voice in singing and that makes her look beautiful. Nene knew all about Jimi and his family troubles. Jimi sees Nene as his best girlfriend for keeping his secrets and always has been there for him most times when he’s in trouble times. Nene thought of Jimi’s escapades with girls nowadays and the too much interest that he seems to show towards Efua it calls for questioning. She’s perturbed about the whole new scenes, and tries to dissuade the thought when her younger brother cuts her short.

CHAPTER 7 Summary of The Last Days at Forcados High School

During the fifth week into the term the principal introduced to the science class a new teacher Miss Agbenenovi, a corper who wants to be addressed as Miss Novi she takes the place of the former English teacher Mr. Salam occasionally. At the assembly the class gathered to plan the mid-term dinner party. Jimi was part of the organizing committee. Caro bumped into Efua intentionally as she made drop the books in her hand. Efua had a girl in her company Joke who called Caro ‘A Horrible Person’. On the verge notifies Efua about the latest gossip of who? Jimi Solade who has been ladies boy lately. However, Efua has realized that all hate her for unfriendly manners cum Jimi the boy who have started flirting with her. She’s tensed up and said ‘Juvenile Klumps’. Nene Ekpo leads the team of singers at the party as all things are set for the show to commence. As the party kicks into its full sway something happened unexpectedly that give a loud thump and made people scared a boy from the junior class have slumped. The corper, teacher aptly took over the scene and gives the first aid to the boy which is the first thing to do in such a situation. Afterwards take him to the health centre for proper care. The mid-term party continues as things as come to normal the DJ dishing out the vibes and announces that everyone come to the dance floor. Jide the smallest boy in the class was the first victim of Efua’s rejection which spoilt the mood of the one that ask her for dance and several others after. Efua prays the party comes to an end quickly while she visited the toilet where Jolly the big boy and the rest occupied. As soon as they see her, one hollered out no space for now. She returned to the party to amaze the students as she apologizes to Jide the small and in turn ask for a dance with him. In the mid of the dancing Jimi interrupted them and cause a scene by bumping into a waiter carrying drinks which pours on Efua that infuriated her the more. After the party to get home becomes a puzzle unsolved and at that moment someone came to her rescue Miss Novi. And they get talking Efua quickly appreciated her for her kind gestures to saving the life of the boy at the party. She on the verge educated Efua about what she’s into and that the action she’d displayed is called ‘Cardiopulmonary Resuscitation’. The new teacher hinted her to her club which Efua happily volunteered to be part of.

CHAPTER 8 Summary of The Last Days at Forcados High School

The term comes to a close, a lot of activities come into play. And, for Nene it is organizing the carol night with the music teacher. Nene at the cafeteria invited Efua to join the carol group which Efua declined after several persuasion. She announced her membership with the EGG a group designed for advancement of women and children. She in the mid of her telling them mentioned ‘Erdoor got me’ which is the nickname for Miss Novi the new teacher. Her whole story telling and display comes to an end when Jimi came over. Jimi called Efua names and that Nene disagrees with him. He saw a list with Nene which has the names of those who will sing at the carol. Jimi volunteered to be part of the singers that Nene gladly accepted and he promised to bring in other boys to the team. The interhouse sports competition comes finally. Jimi and I cheer the last competition in a hundred meters race which Jimi eventually won. Nene was pleased but Efua hasty congratulated in low voice and mentioned these. The posturing peacock who panders to the gallery the girls around her dispelled her grammatical dexterity. At the end of the year Christmas concert that took place in the hall. Jimi is dressed in a Father Christmas cap in stage that makes everyone laughed. The carol was excellent that the music teacher commented on Jimi Solade Baritone voice and the performance of every participants in the carol. For Efua, she’s enjoyed the term despite the several hiccups that enthralled her. The principal has capped it all when he spoke of her excellent performance in academics and to her trophies the meeting of Erdoo who has made a part in things that mattered to humanity. As everyone jubilates over one thing or the other Ansa has been unhappy with his performance in the first term examinations, despite he’s the one that designed the art work for the stage he failed this term and he fears what would be of him before his mother but for his friend Jimi it is one of the best moment with girls.

 

CHAPTER 9 Summary of The Last Days at Forcados High School

The darkest part of the might is just before dawn Jimi Solade fits into this adage as the moments past have favored him but not of the times he had with heartthrob Efua Coker. The last times in school has made Jimi lost thoughts of the crisis that looms his family. However, his mother Mrs Solade has been quiet and dedicated to domestic duties of her family all the while. Wole has at last found something to keep him at pace he studied computer diploma course in one institute. Femi their eldest brother in U.K has not yield to Wole’s intention to getting money from him. The holiday was far for Jimi as he visits places like beach and club. One night the dark moment hauled in like a stranger Risikat banged on his door to announce to him the collapse of dear mum who has become frail from much thinking and worries. Jimi persuaded her to visit the hospital with her, where several tests were done on her. The following morning Jimi had rushed to the hospital to check on his mother who later divulge a secret to him “I have Cancer” Ovarian Cancer. Jimi Solade was perplexed and devastated at what he heard. Mother endeavors to cajole Jimi about his father that he loves them both. Jimi was startled at her words. Mr Solade returned from his trip looking devastated about the whole situations. Uncle Kazeem visited, Wole went to visit but left with careless demeanor. At the hospital Mr. Solade requested that they left but Jimi throw caution to the wind about their leaving. However, he left with him after Mrs Solade had pleaded with him. Later in the day, Wole visited home and he was seriously lashed with words which fell into deaf ears,. Ansa showed up at Jimi’s place with his parent to pay their visit to Mrs Solade at the hospital as Nene and her parents have done too.

CHAPTER 10 Summary of The Last Days at Forcados High School

The second term started on a serious academic note Mr. Edet the chemistry teacher asked Solade to wait behind after the lectures. After the class chemistry lessons Mr. Edet only feels pity and worries for Jimi’s state and was very matured at dealing with him as he made him participate in the cleaning of the laboratory. The worries of the past times in Jimi’s home really do weigh him down and makes him feel unease. Efua approached him when he was at the top there she expressed her sincere apologies for not coming to see him. Although, Efua had stayed behind to help Miss Novi plan the weekend campaign against child hawking. It was at this point they unleashed their webs of hidden desires. On their way home something happened that made Efua to hold Jimi’s hand out of fear. The commotion got intense that the street has fallen into pandemomium. In the midst of the disarray, Efua saw a ten years old boy who stood in the middle of the street starring blankly he’s from the less privilege school children with learning disabilities. While they watch the whole place turned into fog of smoke Efua still volunteered to go help the boy on the verge of at Jimi got hurt as he tried to save her from falling into the gutter behind her. They took solace in an ice-cream bar who is a friend to Jimi, Samu called Jimi ‘Jimi the Great’ he almost spoilt this chances with Efua as he mentioned the names of Jimi’s former girl friends. After they had been welcomed by Samu, Jimi enquired about the boy they rescued and how did she comes to know him she told him few hints and eventually they dropped him with the instructor who appreciated them wholly. Jimi and Efua walked home joyfully as they parted ways to their various homes. Jimi slept well that night feeling good.


JAMB SYLLABUS FOR ENGLISH LANGUAGE

Literature Syllabus For JAMB 2018

Click here to Read or Download literature key point

Click here to Read or Download our English Language keypoint

Critical Analysis of the 2018 Recommended UTME Jamb novel ‘IN DEPENDENCE’ by Sarah Ladipo Manyika’

CHAPTER 11 Summary of The Last Days at Forcados High School

Jimi has been absent from football practice Bayo his friend questioned. However, invited her for the CK night party which Jimi turned down bluntly. In the mid of their conversation Efua and Nene passed by as they exchange greetings. Bayo was surprised at such friendliness between the two. Bayo and Jimi later met at the football practice where the coach snapped at jimi for coming late to practice and later on in the game Jimi has been behaving erratic which made the coach bully at him and one of the team mates also spat words at him, that enraptured into a brawl and he was sent out of the game. On Saturday morning, the unexpected happened that tore Jimi’s world apart he went to the hospital after the heavy rain pour he’s with mother as he has become a routine. Mrs Solade lost breathe in the hands of her son. The news have spread in instants that Jimi’s family house is filled with relatives those like Uncle Kazeem, Aunt Memunat and Aunt Motunde. Femi also arrived from United Kingdom for the burial. Wole could not stay one minute but rather he walked in and out the home. Jimi dreams of a miracle like mother will just stand up and say don’t mind them nothing of such happened. Mrs Solade was buried in a private cemetery. Some of Jimi’s school friends attended the funeral. Efua ran to him at the deserted part of the cemetery where she extended her condolences. They sat together to talk before Ansa came for him that his father looks for him.

CHAPTER 12 Summary of The Last Days at Forcados High School

After the funeral Mr Solade announced to his sons that he’ll be travelling abroad for money deal and might stay for five months. He promised to save plenty of money for them. The boys saw father off to airport. They came back home as Wole brought out a wrap from them to smoke. Wole turned the home into a club house that he organized party on daily basis to an extent that Mr. Izaegbegbe was worried for the new habits that has encumbered the Solade’s home. Mrs Izaegbegbe visited. Shortly to assure them to ask for anything if ever they were in need. Wole craziness do not know bounds rather he had turned nuts that he takes heroine and even introduced his brother to it. But thank God for Jimi’s former lessons on hard drugs that made him know the negative effect of such hard drugs. In school Jimi has been out rightly out of point like he use to be – His Maths teacher complained about his low marks. Jimi was confused and stunned about the whole things happening around him. Nene and Efua cornered Jimi to know how has been faring. They did not like how things have been with him lately, however, Nene noted that Jimi needs help and they must proffer solution. Ansa was approached by Nene and Efua which in addition they discovered another thing about Jimi’s home concerning Wole. On Friday night the trio Efua, nene and Ansa visited Jimi. They advised him to turn over a new which he promised to do as Efua had pleaded. As the trio went back that night Nene and Efua had a fell-off.

 

CHAPTER 13 Summary of The Last Days at Forcados High School

Fortnight later, there’s football match between Forcados football team and St. Emmanuel Comprehensive School. Jimi stood on the lines with a red bandana tied round his head to support his team mates. After some moment ran to Efua to chat with her, she requested to buy a drink and Jimi saw her off to the spot. Caro spurned at them mockingly. However, before then Nene had been in tiff with Efua after that night. As Nene left the other girls she bumped into Ansa who is carrying a large square of canvas which she collected from him to pry into until she discovered it was Efua’s portrait it picked her to jealous though hidden. At the kiosk Jimi and Efua fell into talking that Efua told him her wish to be a doctor. The day not dark Nene decided to quash the grudge she shared with Efua and so visited her but she’s not around although, she wanted to kill two birds with a stone by also collecting a biology text book from her. Efua’s aunt Mrs. Alli reported the busy activities of her niece to Nene. She tried to calm her as all she could. At home she stumbled into small notes where Efua had expressed her love for what she does and Miss Novi for making her become what she wants. Nene took it all wrongly. She eventually showed the scripted note to Jimi who all together was minced with bitter feelings of jealous.

 

CHAPTER 14 Summary of The Last Days at Forcados High School

Prior to the assembly bunch of students together gossip about something they seem to read and rattled about. Joke ran towards Efua as she passed through the students. The students are saying horrible things about you, Joke announced to her. The boys have been looking for one thing or the other to cause her pain eventually has found one. Nene saw the boys read the letter and she rushed to Jimi accusing him of divulging what she gave him in secret. Jimi apologized but things have gone out of control already. Mr. Mallum later got the hint of it as he questioned what is the noise about? He saw the original letter which he seized immediately and requested that the head boy and head girl retrieved any other ones they could. He sent for Efua immediately to come into his office. Ada was the one that told Efua that the principal needs her attention where she’s been throwing up. Mrs. Tanimomo, the guidance counsellor was amazed at such note that Efua has written. Miss Novi was asked to come and explain what could be happening between them. Miss Novi was tongue tied as she was confused with what she saw. The principal sent Efua home for a day as she left the office she stumbled at Jimi. She’s disappointed at what Jimi has done. However, Jimi felt pity for her because the whole school have read her letter he confessed to her that Nene saw it first.

 

CHAPTER 15 Summary of The Last Days at Forcados High School

The next day the principal addressed the senior students and condemned the malicious act of the students towards their fellow students and most of all the teacher involved should have been respected. Jolly Stephens was the one that found the letter in Jimi’s pocket where he was trying to get the assignment to copy from Jimi’s jacket. He photocopied it into several ones and shared among the students. The principal condemns the act and have him flogged ten strokes. Mrs. Coker arrived from airport and Efua and her aunt have gone to pick her straight to the principal office. Efua’s mother apologized on behalf of her daughter’s behavior and ranted that the corper teacher be also prosecuted for such acts but the principal had told her that she’s been redeployed. The principal recommended a week off classes because of a lot of unnecessary unpleasantness that has occurred. At home Mrs. Coker raged with anger as she talked against her. Funmi do clam down, aunt told her sister. Efua’s mother called her names like harlot which is prostitute. Efua stayed in her room for the rest of the day and the next. She denied herself the meal and eventually fall into dreams that looked scary not knowing she had slumped previously and rushed to the hospital in a state of coma.

 

CHAPTER 16 Summary of The Last Days at Forcados High School

Nene became devastatingly confused and lost in thoughts concerning her friend Efua who has been hospitalized she felt guilty and regretted her actions as she confessed all that happened between her and Efua. Her mother encouraged her to divulge her pains afterwards advised her to see Efua to amend her wrongs, she promised to buy things that she carry along to see her in the hospital. Efua has risen and sat on the hospital bed, friends from St. Catherine had sent her a card collectively signed with hearts and kisses. The St. Catherine’s principal sent a letter. She could not carry the mess she’s gotten herself into as she smiled sadly. Hence, Nene entered she has asked her to go and leave her alone as she’s done her enough damage. Nene was able to find way into her hearts that she confesses what really happened to Efua that she’s indeed jealous of her in all aspects as she’s the only one that gets all the attention from male folks. We promised to call back the next day and set to go when Efua asked to wait. At twelve her mother married her step father. She narrated a past tortures and experiences to Nene how she’s been a victim of rape and how she stabbed her stepfather and about Miss Novi she told her that she’s just a nice, lovely friend nothing went on. The two friends settled their differences and hugged each other as they look forward to the future.

CHAPTER 17 Summary of The Last Days at Forcados High School

Jimi went back home after the whole troubles that have ensued him and his desire lovely friend Efua. He’s left Ansa’s place because he detested how he’d supported what happened to Efua. Ansa spoke advisedly to Jimi about being a good friend in times of need and how Efua has done that for Jimi before. Jimi was shaken at Ansa’s words, while Jimi whom his brother Wole cut into his thought looking unhappy as he had entered into trouble again. He mingles with some hard drugs peddlers who have punched his face and create bruises. Jimi loved his brother and always fall soft for him. Wole has asked him for some big money which eventually he gave him some of his properties to sell and raise cash to pay his huge debts. He later encourage Jimi to ask for money from father or anyone of their sure relatives that will pay their well, if only he could tell good lies. After Wole left Jimi fell into sudden past thoughts as he ruminates over all mother had told him about working after her brother.

 

CHAPTER 18 Summary of The Last Days at Forcados High School

On Monday morning the news of the burgled laboratory has come to Jimi’s notice through the head boy Seyi. Jimi rushed down to the laboratory and met Mr. Edet and two other lab technicians Mr. Edet lamented over how fund was raised for the laboratory Mr Edet told Jimi that he’s part of those who did the fund ratios. Jimi Solade is the laboratory key keeper hence, Jimi believed that the key is in his bag whereas it is not there. Efua resumed after the holiday had expired, she’s with Nene and she protected her. She told her to just ignore anybody who tries to say anything and will report anytime anybody harasses her. Later after the worries of the missing key has subsided, Jimi bumped into Nene he apologized to her and also wish to see Efua and apologize too. Nene warned Jimi steer clear from Efua. However, Jimi insist to see her. The next day the truth was revealed already, the principal sent for Jimi to meet him at the office. Jimi Solade was the last person who has to stay behind with the laboratory. However, the principal announces that the thieves has been caught Wole Solade and some other boys. It didn’t take long for the news to spread that the health prefect and school hero was being questioned in the police station over missing laboratory equipment.


 

CHAPTER 19 Summary of The Last Days at Forcados High School

Jimi was confused as he lay slumped on his bed for sleep has left him. Wole is in the prison for theft of the school laboratory equipments. It’s the principal that contacted Uncle Kazeem who helped granted Wole bail. As soon as he’s bailed he persuaded that Jimi accepted the blame to have stolen the items and brought to him. Jimi said yes that he stole those things and give it to his brother. Everyone was shocked to his confession. The principal was highly disappointed. Most of his friends avoided him except for Ansa who came to him. Jimi now remembered how Efua felt when the whole world turned against her. After WAEC every senior students were freed except Jimi Solade banned from all social activities and to publicly apologize to the whole school. On the D.day of the speech, he spoke excellently well. Efua walked up to the stage and spoke extensively to defend her friend and made the principal realize what is missing. The principal pretended to be ignorant of her reasons or decline in what is good investigatory activities. Ansa the shy type also stood up to finalize the matter when he confessed that it’s Wole not Jimi that burgled the laboratory. The principal asked that Solade meet him in his office man hour time. Jimi narrated all to him, the principal apologize to him and dropped all the charges against him. Efua left after her exams with her mother she didn’t change till the end that is a true friend.

CHAPTER 20 Summary of The Last Days at Forcados High School

At Forcados the results were out and it’s October the graduands lined up and dressed in mufti some came with their parents virtually all the students that year have done excellently well Jimi Solade had won a scholarship to study electrical engineering. Nene had done well, likewise Efua not to forget the hero boy Ansa, he made his result and declared he’ll go study Architecture, Nene chose Accountancy, the principal told the students that he’s proud of them. Efua dropped a letter for Jimi which sound interestingly great. Jimi wondered why he feels happy and sad at the sometime. Anyway, Ansa joined him where he was and said ‘what a years’ and they both laughed out their pairs and tortures which had turned to joy.

 

Roles and Analysis of Important Characters in The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

 

Roles and Character Analysis of Jimi Solade in The Last Days at Forcados High School

He is the main character in the novel. He is intelligent and very good in sports. He is also the health prefect, athletic club captain and best footballer. He won prizes such as the
best Chemistry student and the best athlete. He is a member of Tiger house. He won the 100m race and also won a scholarship to study Electrical Engineering.

 

Roles and Character Analysis of Wole Solade in The Last Days at Forcados High School

He is the brother of Jimi Solade. He behaved in a very bad manner. He engaged in the sale and use of hard drugs. His father disliked him because of his bad behavior. He dropped out of school because of his bad behaviour. He
broke into the school laboratory and stole the new microscope and other stuff.

Roles and Character Analysis of Mrs Solade in The Last Days at Forcados High School

A soft spoken woman and mother of Jimi, Wole and Femi Solade. She died of ovarian cancer. She took side with Wole when her husband made bad remarks about him.

Roles and Character Analysis of Mr Solade in The Last Days at Forcados High School

Father of Femi, Wole and Jimi.

 

Roles and Character Analysis of
in The Last Days at Forcados High School

A tall, slender girl with large eyes and long eyelashes and a masculine voice. She went further to study medicine. She
was a member of a group EGG whose aim was to cater for women and children.
Her classmates nicknamed her ‘’The Witch’’. Jimi Solade nicknamed her ‘’baby doll’’. She was a close friend of Miss Agbenenovi; a youth corper posted to Forcados High School.
She wrote a controversial letter to Miss Novi. She stood up for Jimi when everyone taught he masterminded the stealing of the new microscope and other stuff. She was expelled from St. Catherine’s.

 

Roles and Character Analysis of Nene Ekpo in The Last Days at Forcados High School

A plump girl with short plaits and a round gentle face. A good friend of Jimi, Ansa and Efua. She leaked Efua’s controversial letter to Jimi. Her father was a pastor. Her youngest brother attended Mother’s Joy Nursery School. She was the singing lead in the cultural dance drama “oluronbi”. She went further to study Accountancy.


JAMB SYLLABUS FOR ENGLISH LANGUAGE

Literature Syllabus For JAMB 2018

Click here to Read or Download literature key point

Click here to Read or Download our English Language keypoint

Critical Analysis of the 2018 Recommended UTME Jamb novel ‘IN DEPENDENCE’ by Sarah Ladipo Manyika’

 

Roles and Character Analysis of Ansa in The Last Days at Forcados High School

A good friend of Jimi and Nene. He likes painting and shared
this interest with Efua. He desired to study Architecture. He accommodated Jimi when Wole invited his bad mannered
friends to Mr Solade home. He was not happy at the end of first term because he failed his exams and dreaded what his mother would say. He went further to study Architecture.

 

Roles and Character Analysis of Mr Mallum in The Last Days at Forcados High School

A small, wiry man with an odd accent. He is the principal of Forcados High School.

 

Roles and Character Analysis of Jolly Stephen in The Last Days at Forcados High School

A big boy, an arts student. He liked wearing chains on his trousers and trainers instead of sandals. He made photocopies of a letter Efua wrote to Miss Novi.

 

Roles and Character Analysis of Seyi Lawal in The Last Days at Forcados High School

He is the Head Boy of Forcados High School.

 

Roles and Character Analysis of Risikat in The Last Days at Forcados High School

Mrs Solade housemaid. She informed Jimi that his mum fainted.

 

Roles and Character Analysis of Mama Silifat in The Last Days at Forcados High Schoolboy

She sold puff-puff and akara outside the school. She was fond of Jimi and called him Akinjimi and omo mi.

 

Roles and Character Analysis of The Rhymers in The Last Days at Forcados High School

A group of five boys. They composed Hip-Hop music.

 

Roles and Character Analysis of Joke in The Last Days at Forcados High School

A close friend of Efua Coker. She informed Efua of the gossip student made over her relationship with Miss. Novi. She also helped Efua to pick her books when Caro bumped on her.

 

Roles and Character Analysis of Jide in The Last Days at Forcados High School

The smallest boy in the class. He danced with Efua during the Mid-term Dinner. St. Catherine’s: The School Efua Coker was expelled from. Oluronbi: The cultural dance drama held at Forcados High School. Mother’s Joy Nursery School: The school Nene Ekpo youngest brother attended.

 

Roles and Analysis of All Characters in The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

1.Uncle Sola(Relative of the Solade family)
2.Ansa Izaegbegbe(Jimi’s shoolmate/neighbour)
3.Seyi Lawal(The Head Boy at Forcados)
4.Mrs Obange(Principal at St.Catherines)
5.Rat-Face(Wole’s friend at the bar)
6.Hadiza(Efua’s friend at St.Catherines)
7.Dodo(efua’s friend at St.Catherines)
8.Mr Vann(physics teacher at forcados)
9.Jolly Stephens (Big Boy at forcados)
10.Bayo (Jimi’s school mate)
11.Miss Agbenenovi (Corper asigned to forcados)
12.Mr Salami (English teacher ar forcados)
13.Joke (A student at Forcados)
14.Jide (A student at forcados)
15.Bade (nicknamed:cane)
16.The Rhymers (a grup of 5 boiz with lyrics)
17.Eze (Jimi’s competition in chemistry)
18.Caro (Jimi’s Girlfriend)
19.Mama silifat (snack (akara) seller at forcados)
20.Nene Ekpo (Jimi, Efua and Ansa’s friend)
21.Mrs Alli (a resident on balogun street)
22.Femi (wole and jimi’s brother)
23.Efua Coker(funmi’s daughter)
24.Funmi (Efua’s Mother)
25.Aunt Moni (Efua’s Aunt)
26.Pastor Ekpo (Nene’s Father)
27.Mrs Ekpo (Nene’s Mother)
28.Jimi Solade (son of Mr Solade)
29.Wole Solade (son of Mr Solade)
30.Risikat (House help of solade’s family)
31.Mr Kola Solade (Jimi’s Father)
32.Mrs Kemi Solade (Jimi’s Motther)
33.Uncle kazeem (Relative of Solade Family)
34.Icheen Igbo (Jimi’s rival at the 100m race)
35.Mr Edet (Chemistry Teacher at forcados)
36.Samu (The ice cream bar owner)
37.Aunt Memunat (Relative of solade family)
38.Aunty Omotunde (Relative of Solade family)
39.Ada(a student (the head girl)at forcados)
40.Mrs Tanimoro (The guidance counsellor)

 

Questions and answers from The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed

These questions and answers from The Last Days at Forcados High School will surely help candidates sitting for this year’s Jamb Utme to answer the English exam questions faster.

1. Kola was (A) Ansa’s father (B) Jimi’s brother (C) Femi’s father (D) Wole’s uncle.
2. “Sorry, does anyone know you’re here?” Who made the statement (A) Efua (B) Jimi (C) Caro (D) Ansa.
3. On his return, Wole first met (A) Jimi (B) Kemi (C) Kola (D) Femi.
4. Mrs. Kemi Solade died of _ on _ (A) Hypertension, a Sunday morning (B) Ovarian cancer, a Saturday morning (C) Hypertension, a Saturday morning (D) Ovarian cancer, a Sunday morning.
5. What was Jimi’s age during his final year at Forcados High school (A) 16 (B) 17 (C) 18 (D)19.
6. Risikat was (A) Jimi’s house mate (B) Ansa’s girlfriend (C)Kemi’s house help (D) Nene’s younger brother.

7. The head boy at Forcados High School was _ (A) Jolly Stephens (B) Jimi Solade (C) AnsaIzaegbegbe (D) Seyi Lawal.
8. The principal of St. Catherine’s school was
(A) Mr Mallum (B) Mr Kola (C) Mrs Obange (D) Mr Bade.
9. Which of these characters is fond of Jimi and called him by his full name, Akinjimi? (A) Mr mallum (B) Nene (C) Mama Silifat (D) Ansa.
10. Moni Alli is
(A) Funmi’s cousin (B) Nene’s Aunt (C) Efua’s step mother (D) Guidance councillor.
11. The Teachers at Forcados High did not like Efua when she arrived the school because
(A) They felt she was too proud (B) They thought she was expelled from her former school (C) They felt she might lower the school’s result (D) She looked strange.

12. Efua’s former school, St Catherine’s was an (A) All girls’ boarding school (B) All boys school (C) Mixed School (D) All boys’ boarding school.
13. Which of these schools did Nene’s younger brother attend? (A) Forcados High school (B) Mother’s Joy Nursery school (C) St Catherine’s school (D) St Anthony’s college.
14. Which of these best describes Ansa? (A) A nerdy science genius (B) A nervous tall boy (C) A great painter (D) A small thin notorious student.
15. Wole woke up to an early morning surprise. What was the surprise? (A) Mrs Solade’s return (B) Mr. Solade’s return (C) Femi Solade’s return (D) Wole Solade’s return.
16. Wole was kicked out of University for (A) Robbery (B) Rape (C) Unclear reasons (D) All of the above.
17. Where was St Catherine’s school located? (A) Lagos (B) Abuja (C) Ibadan (D) None of the above.
18. Who was referred to as good-for-nothing in the novel? (A) Mr Solade (B) Jolly (C) Wole (D) Caro.
19. Who was nicknamed The Witch? (A) Caro (B) Nene (C) Efua (D) The mad woman.
20. The new youth corper,, at Forcados High teaches (A)Miss Novi, Mathematics (B) Salami, English (C) Edet, Chemistry (D) Agbenenovi, English.
21. Which post did Efua hold at Forcados High school? (A) Health prefect (B) Sanitary prefect (C) Head girl (D) None of the Above.
22. Efua danced with , the boy in class during the Mid-Term Dinner (A) Jolly, biggest (B) Jimi, smartest (C) Jide, smallest (D) Ansa, most talented.
23. Who photocopied and circulated Efua’s private letter in the school (A) Nene (B) Jimi (C) Jolly (D) Ada.
24. “I want to tell you that what you did with the boy who fainted was absolutely brilliant” Who made this statement and to whom? (A) Efua to Miss Novi (B) Nene to Efua (C) Ansa to Jimi (D) Mr Mallum to Miss Novi.
25. Who bumped into Efua making her drop her books when they were gathering for impromptu talk about Mid-Term Dinner? (A) Nene (B) Caro (C) Jolly (D) Joke.
26. Who was referred to as Erdoo in the novel? (A) Efua (B) Nene (C) Miss Novi (D) Caro.
27. Which of these is a house at Forcados High school which Jimi belonged to? (A) Gorilla (B) Cheetah (C) Elephant (D) Tiger.
28. “Nice painting” This commendation was made by? (A) Ansa (B) Jimi (C) Efua (D) Nene.
29. During the inter-house sports tournament, came 2nd in the 100 meteres race. (A) Ikeen (B) Jimi (C) Jolly (D) Igbo.
30. At the end of the First Term, Ansa was sad because (A) He received no award (B) He was barred from social activities (C) He failed his exam (D) He was not appreciated for designing the concert hall
31. Femi Solade lived in (A) United Kingdom (B) United States (C) United Arab Emirates (D) Texas.
32. Femi Solade was said to be just like his father because (A) He bullies Jimi (B) He is hot tempered (C) He speaks like him (D) he wanted nothing to do with Wole.
33. “Yes. He can’t help the way he gets angry sometimes. He almost went bankrupt after what your brother did” Who is the “He” in the statement? (A) Kola (B) Wole (C) Jimi (D) Femi.
34. Mr Vann is the _ teacher at Forcados High School (A) Chemistry (B) English (C) Physics (D) Mathematics.
35. Where did Jimi and Efua first take refuge during the Police/Area Boys clash? (A) Samu’s Ice cream bar (B) uncompleted building (C) bookshop (D) Hotel.
36. How long did Mr Solade say he would be outside the country? (A) 3 months (B) 4 months (C) 5 months (D) 6 months.
37. _ played a friendly match against Forcados High School. (A) St Edmund’s Comprehensive (B) Forcados Boys School (C) Kings College (D) St Catherine’s School.
38. “Well, I think Efua needs us now and I am going to show you something. You are not to tell anybody. Please promise” Who made this statement and what did the speaker show to the listener after the statement? (A) Nene, picture (B) Caro, letter (C) Jolly, Cell Phone (D) Nene, letter.
39. “Mickey and Minnie Mouse!” Who made this statement? (A) Efua (B) Caro (C) Nene (D) Ansa.
40 Who was the first to inform Efua about the allegation made against her and Miss Novi? (A) Joke (B) Nene (C) Jimi (D) Jolly.
41. Who was the first person to read Efua’s letter to Miss Novi? (A) Miss Novi (B) Jolly (C) Jimmy (D) Nene.
42. Jolly came across Efua’s letter while _ (A) Ransacking Efua’s locker (B) Searching for Jimi’s assignment (C) Going through Nene’s biology textbook (D) Chatting with jimi.
43. How old was Efua when her stepfather married her mother? (A) 8 (B) 10 (C) 12 (D) 14.
44. Which of these was stolen from the laboratory following the burglary? (A) Money (B) generator (C) microscope (D) computer.
45. What was the punishment given to Jimi Solade after he admitted to aided the Lab burglary crime? (A) Expulsion (B) Suspension (C) Ten strokes of the cane (D) Cutting of grass.
46. “It can’t be Jimi. It was his brother; he is only taking the blame for him!” Who made the statement? (A) Efua (B) Ansa (C) Nene (D) None of the above.
47. Who among the friends won a scholarship to study in the university? (A) Ansa (B) Jimi (C) Nene (D) Efua.
48. When did the results of the final year students of Forcados High School come out? (A) September (B) October (C) November (D) December.
49. Ansa wants to study _ (A) Electrical Engineering (B) Architecture (C) Medicine (D) Fine art.
50. Who among the friends did not make his/her papers at the end of the school year? (A) Ansa (B) Jolly (C) Jimi (D) None of the above.

Answers:
1) C. (2) B. (3) B. (4) B. (5) A. (6) C. (7) D. (8) C. (9) C. (10) A.

(11) C. (12) A. (13) B. (14) C. (15) D. (16) C. (17) B. (18) C. (19) C. (20) D.

(21) D. (22) C. (23) C. (24) A. (25) B. (26) C. (27) D. (28) C. (29) D. (30) C.

(31) A. (32) D. (33) A. (34) C. (35) B. (36) C. (37) A. (38) D. (39) B. (40) A.

(41) D. (42) B. (43) C. (44) C. (45) D. (46) A. (47) B. (48) B. (49) B. (50) D.

 

Download The Last Days at Forcados High School by A.H Mohammed PDF


Click here to download

 

About A.H Mohammed [The Author]



A.H Mohammed was born in Lagos Nigeria. He obtained his medical degree from the university of Lagos and is currently a junior resident doctor
Lagos Teaching Hospital. The last days at
Forcados High School is his first book.

Education

I’m attracted to you, but not physically – Erica to Laycon (Video)

Published

on

By

I’m attracted to you, but not physically – erica to laycon (video)

BBNaija housemate, Erica has opened up to Laycon that she is not in any way attracted to him physically, but mentally.

She made this known to the rapper during a discussion yesterday after he approached her to reiterate his interest in her.

Recall that Laycon had told Erica on Tuesday that he had feelings for her and cares about being in a relationship with her.

However, hours later, Erica and Kiddwaya had a steamy session in bed.

Seeking clarifications on Tuesday night, Laycon approached Erica to reveal her feelings for him.

Related:  Download Video: Hellas Verona 2 – 3 Bologna Highlights

During the conversation, Erica told Laycon that she is only mentally attracted to him but physically attracted to Kiddwaya.

Eric said:

“I’M MENTALLY ATTRACTED TO YOU BUT ATTRACTED TO KIDDWAYA PHYSICALLY. I’VE DECIDED NOT TO OVERTHINK ANYTHING WITH KIDDWAYA ,I JUST WANT TO BE HAPPY. LET’S JUST GO BACK TO HOW WE WERE BUT I HATE MAKING OTHERS FEEL BAD.”

JOIN OUR WHATSAPP TV NOW

Continue Reading

Education

10 African Countries With the Most Number of Universities

Published

on

By

10 african countries with the most number of universities

Brief History of African Universities

It is being observed that those individuals who are intellectuals, as well as the higher education institutions that foster and harbour them, have significant roles to play in the development of a society. Even so, historical studies of higher education institutions on the African continent remain significantly scarce. While certain exceptions do exist, even these have only a limited focus.

One likely explanation is the fact that the African continent as a whole is simply too large as a unit of analysis. Another is the compartmentalization of researchers by the official languages of the regions to be studied, making any comprehensive analysis beyond boundaries such as Anglophone and Francophone quite tricky. Given this situation, moreover, it is understandable that a few historical works on higher education in Africa that have been written in English are biased toward the former British colonies after colonialism.

Among those works that focused on higher education under British influence, in which Eric Ashby is often referred to as a classic.

More recent works include that of Okunor, which focused on West African countries under strong British and American influence such as Gold Coast, Sierra Leone, and Liberia. A significant additional work on higher education is the Eastern and Southern African Universities Research Programme that was conducted in 1984. Such studies commonly view the colonial era as the beginning of modern higher education in Africa and do not refer to the higher education institutions that existed before colonialism.

It is well known that people who are scholars, as well as the higher education institutions that foster and harbor them, have significant roles to play in the development of a society. Even so, historical studies of higher education institutions on the African continent remain significantly scarce.

While certain exceptions do exist, even these have only a limited focus. One likely explanation is the fact that the African continent as a whole is simply too large as a unit of analysis. Another is the compartmentalization of researchers by the official languages of the regions to be studied, making any comprehensive analysis beyond boundaries such as Anglophone and Francophone quite tricky. Given this situation, moreover, it is understandable that a few historical works on higher education in Africa that have been written in English are biased toward the former British colonies after colonialism.

African Universities Ranking Among Others

There are many different rankings and league tables, and several African universities consistently per population. The University Rankings focuses on four broad areas that they feel are of particular interest to prospective students: research, teaching, employability, and international outlook.

These four key areas are assessed using six indicators, with each given a different percentage weighting. A strong emphasis is placed on

  1. Academic reputation
  2. Faculty/student ratio
  3. Citations per faculty
  4. Employer reputation
  5. International student ratio
  6. International staff ratio

The World University Rankings places a strong emphasis on reputation. The ‘academic reputation’ is assessed through a global survey completed by academics, and the ’employer reputation’ is assessed through a survey of employers worldwide. While the rankings also score research citations, smaller and specialist institutions can be included in this ranking if they have a strong global reputation.

Notably, South Africa has four universities ranked among the top 200 in Africa;however, here are a few African universities that made it under the top 1000 in the world.

S/N University Country African Ranking World Ranking
1 University of Cape Town South Africa 1 136th
2 University of the Witwatersrand South Africa 2 194th
3 Stellenbosch University South Africa 3 259th
4 Aswan University Egypt 4 436th
5 Covenant  University Nigeria 5 451th 
6 University  of  Kwazulu-Natal South Africa 6 472th
7 Mansoura University Egypt 7 493th
8 University of Ibadan Nigeria 8 524th
9 North-West University Nigeria 9 557th
10 Suez Canal University Egypt 10 586th

Top 10 African Countries with the Most Universities

University education is more than the next level in the learning process; it is a critical component of human development worldwide. It provides not only the high-level skills necessary for every labour market but also the training essential for teachers, doctors, nurses, civil servants, engineers, humanists, entrepreneurs, scientists, social scientists, and a myriad of other personnel. It is these trained individuals who develop the capacity and analytical skills that drive local economies, support civil society, teach children, lead capable governments, and make critical decisions that affect entire societies.

An educated populace is vital in today’s world, with the convergent impacts of globalization, the increasing importance of knowledge as a primary driver of growth, and the information and communication revolution. Knowledge accumulation and application have become significant factors in economic development and are increasingly at the core of a country’s competitive advantage in the global economy.

The combination of increased computing power, diminishing prices of hardware and software, improvement of wireless and satellite technologies, and reduced telecommunication costs have all but removed the space and time barriers to information access and exchange.

S/N Country Number Of Universities Country By Population
1 Nigeria 152 206,139,000
2 South  Africa 136 59,308,123
3 Ethiopia 134 114,963,129
4 Democratic Republic of Congo 60 89,561,456
5 Egypt 55 102,334,567
6 Sudan 52 43,849,234
7 Uganda 46 45,741,567
8 Algeria 39 43,851,786
9 Kenya 39 53,771,234
10 Tanzania 33 59,786,123

These countries simultaneously raised their rates of participation in higher education. Indeed, the countries that benefited most from integration with the world economy achieved the most marked increases in educational levels.

Besides, there is growing evidence that university education, through its role in empowering domestic constituencies, building institutions, and nurturing favourable regulatory frameworks and governance structures, is vital to a country’s efforts. This is to increase social capital and to promote social cohesion, which is proving to be an essential determinant of economic growth and development.

Benefits of Studying in an African University

Study and learn during a Different way
Often those studying in Africa will experience a completely new way of teaching. this will be daunting, but it’ll also open your mind to new ways of learning.

Opportunity to make unforgettable experiences
Study shows that folks are happier and feel more fulfilled once they spend on experience than once they buy new things. once you consider the items that bring you the foremost joy, they’re usually memorable experiences. you’ll get tons of that from studying in Africa

African Degrees are well respected It
If pursuing knowledgeable career is your goal, international education and knowledge on the CV will assist you stand out. it’ll also represent you as someone who is up for a challenge. Especially now that African universities are climbing the ranks in world university rankings

Opportunity to get unique ideas and opportunities
Most of the successful businesses in Africa and Asia were found out by people that gained international exposure and education. Econet, Celtel, IrokoTv, Jumia, and more. By studying in Africa, if you’re curious, you’ll find new ways to unravel a drag back home.

Opportunity to find out a replacement language
Studying during a country that speaks a special official language as yours is among the simplest ways to find out or brush up a replacement language. Imagine being close to communicate in German, French, or Mandarin. that would are available handy along your career path. Africa is diverse when it involves languages. All you’ve got to try to to is pick those that interest you the foremost .

Studying during a foreign country is different from tourism
Travel for a vacation is extremely different from settling during a foreign country for a yearlong study. you’ll get to experience your home of study for a more extended period and familiarize yourself with local knowledge like what tourist traps to avoid and the way to urge the foremost out of your new city.

Opportunity to experience the rich African culture
Yes, food. you only haven’t any idea about the variability of food that exists out there. you’ll never know until you venture out. you’ll even discover your new favourite.

Opportunity to require advantage of lower tuition fees
This, of course, depends on where you study in Africa. However, if you select a location in many parts of continental Europe, Asia, and Latin America , you’ll find it’s impossible to review at a highly reputed university without stepping into debt.

You will meet a various range of individuals
You will experience exposure to several differing types of individuals won’t only assist you to develop your people skills, but it’ll also offer you a firmer knowledge of others.

Enjoy international student discounts
Many famous Universities in Africa destinations offer student discounts for various activities, from transportation, bookstores to movie tickets and museums. you only need to spend wisely.

Opportunity to form lifelong friends
You will quickly develop the attitude that we are during this , along side other international students. this will end in lifelong friendships, even with the local students. you’ll not love every single person you meet, but the probabilities are that you’ll meet a minimum of one lifelong friend.

You will gain a more excellent knowledge of various cultures
As you observe and learn why people from different cultures do things the way they are doing , your emotional intelligence develops. you’ll learn to be less judgmental.

Opportunity to become spontaneous and adventurous
Being during a foreign environment ignites your adventurous nature. You tend to require to explore your new environment. Open your mind up to new experiences and sights and learn an excellent deal while having some fun.

Opportunity to explore together with your spare time
In between lectures and lab sessions, studying Africa should leave you with many time to explore. Whether you’re one for visiting iconic landmarks, trying new foods, or bartering at local markets, there’s sure to be a far better way of paying some time than scrolling through Facebook!

There is a robust involve strengthening universities and research within the new Continental Education Strategy for Africa 2016-2025. Its objectives include boosting postgraduate and post-doctoral education and growing competitive awards to nurture young academics, more international research cooperation, and expanding centres of excellence and institutional links.

Tertiary education and research are given more stress than in previous education statements, reflecting continental realization of their importance to growth and development.

The Continental Education Strategy for Africa 2016-2025, or CESA 16-25, is driven by a desire to realize quality education and training that gives the continent with “efficient human resources adapted to African core values and thus ready to achieve the vision and ambitions of the African Union.”

Strategic Objectives of African Universities
Revitalize the teaching profession to make sure quality and relevance in the least levels of education.
To build, rehabilitate, and support education infrastructure and develop policies that ensure a permanent stress-free and conducive learning environment for all to expand access to quality education in the least levels, including informal and non-formal settings.
Harness the capacity of ICT to enhance access, quality, and management of education and training systems.
Ensure acquisition of requisite knowledge and skills also as improved completion rates altogether groups through harmonization processes across all levels for national and regional integration.
Accelerate processes resulting in gender parity and equity.
Launch comprehensive and useful literacy programs across the continent.
Strengthen the science and arithmetic curricula in youth training and disseminate knowledge domain and culture in society.
Expand technical and vocational opportunities at both secondary and tertiary levels and strengthen linkages between the planet of labor and education and training systems.
Revitalize and expand tertiary education, research, and innovation to deal with continental challenges and promote global competitiveness.
Promote peace education and conflict prevention and determination in the least levels of education and for all age groups.
Improve management of education systems and build capacity for data collection, management, analysis, communication, and use.
Create a coalition of stakeholders to facilitate and support activities resulting from the implementation of CESA 16-25. Of importance to education is that the got to train well-qualified teachers and deliver continuous professional development.
Good university programs should integrate entrepreneurship and leadership training in their curriculum, in order that they produce graduates who have the soft-skills to play an impactful role in Africa’s economic transformation, and who begin not as job-seekers but as job creators. Eventually, aligning education to the stress of the market requires that we measure how successful universities fuse the lecture hall with the planet of labor .

Furthermore, the African countries with the foremost universities span across ten countries, from Uganda within the east to Nigeria within the west, Morocco within the north to South Africa at the southernmost tip of the continent.

In the University rankings, Two of South Africa’s universities feature within the top 200 of the worldwide rankings: the University of Cape Town is Africa’s top university, sitting at joint 136th position, while the University of Witwatersrand occupies the joint 194th spot.

Overall, Egypt and South Africa are the 2 best represented African countries within the ranking, with 20 and 10 universities each. Egypt, Nigeria, and South Africa all have universities within the top 500 of the worldwide ranking. Finally, the ranking rates university performance using 13 different indicators; a number of which are measuring teaching, research, research impact, innovation, and international outlook.

In summary, variety is that the spice of life. Why not take that bold step towards gaining admission to review in Africa. YOUR SUCCESS MATTERS!

Continue Reading

Education

How to design social networks: design tips, image sizes, useful services

Published

on

By

How to design social networks: design tips, image sizes, useful services

Today we are using generated company symbols to properly mark your social networks.
If you still do not have a logo and corporate identity, then our Logaster generator will always help to develop them quickly and efficiently.

Why should your business be represented on social networks?
Social networks are an integral part of the modern Internet, they have a huge audience and will become worthy platforms for promoting your brand. So, why does your company have to have pages on popular social networks?

Internet reputation management. Corporate social media accounts will help you post the most current, relevant and reliable information about the company, cover its activities from the best perspectives, which will positively affect your reputation;

Strengthen industry influence. Social networks are considered to be a powerful networking tool – creating useful links in the industry that interests you. Owing to this, you can quickly identify and collect useful information and connections for potential customers , associates, staff, investors;

Expanding audience reach. With the help of social networks, you will be able to significantly increase the number of points of contact with the target audience, a significant part of which may want to purchase your goods or services;

Improving customer loyalty. By regularly visiting your corporate accounts, you can work with customer reviews, complaints and suggestions. Prompt feedback will help you make your audience much more loyal and positive;

More effective search engine promotion. Conscientious maintenance of pages on social networks with frequent updating of unique content will significantly improve the position of your company’s website in search engine delivery (Google, Yandex);

Benefits for other marketing tools. Proper use of social media will bring an additional effect for solving other marketing tasks of your brand – from a corporate blog and electronic mailings to webinars or offline events.How to design social networks: design tips, image sizes, useful services

We have therefore mentioned the principal reasons why you should build company accounts in common social networks.

More reasons can be found here.

What social networks should be made out?
The choice of the channel with which you can “reach out” to the target audience, and the competent design of the profile is an important and necessary marketing move.

The most popular among businesses in the CIS are sites such as Instagram, Facebook, VK, Odnoklassniki, YouTube. Here are some tips for choosing social networks for maintaining and promoting:

Which social networks should be emphasized largely depends on the subject of the project. For example, if your business is associated with any kind of creativity, then social networks such as YouTube (for creating video content), Instagram (photos of products, especially designer clothes, clothes, hand-made), SoundCloud (writing music) are best suited for its promotion.

If you have a typical company, VK and Facebook will provide the best response to the “basic” social networks. As for the Instagram service, it has proven itself for various areas of online business, including online stores (especially with goods for women), creative services, etc.

Closely monitor web analytics – it will help determine which services the largest number of visitors and purchases come to you from. By default, VK, Facebook, Odnoklassniki are considered the most useful among our entrepreneurs, followed by Twitter, Instagram and Youtube.

At the same time, we recommend not to “spray” on all available social networks, but to focus on those that lead major customers. It will be useful to study the pages of competitors, which can suggest some useful details. Of course, this advice is for those projects that already have a small traffic to the site.

You can also create corporate accounts in all specified social networks, arrange them, but only 2-3 of them are actively promoted and updated – the most effective for you. So you can save your time and at the same time not miss potential customers.

How to design social networks: design tips, image sizes, useful services

How to design social networks: design tips, image sizes, useful services

A professional publishing and communication strategy for every channel is equally essential. For example, Facebook and VK are ideally suited for posting informational content (posts, articles, news), working with reviews, orders and customer requests, targeted advertising, etc.

In turn, Instagram ideally sells goods or services with photos, and on YouTube you can effectively post video reviews and presentations of your products, instructions.

Proper design of social networks – why is it so important?
It is not enough just to create company accounts in social networks, you also need to issue them in a high-quality manner. Proper branding plays a very important role, since any Internet user is now simply overloaded with information, especially in social networks. There is an opinion that an ordinary person sees hundreds of logos of various brands every day – both online and in reality.

Do not believe? Then just look back on the sides, go to your favourite sites and count the number of corporate symbols surrounding you.

Careful design of social networks will help to stand out against the background of numerous visual “spam”, and it will also provide your business with a number of advantages:

With it, you can attract the attention of users, help them better know your brand, highlight it against the background of symbols of other companies and competitors. The presence of a logo or other elements of corporate identity will allow the audience not to miss important news, promotions or other updates to your company;

You will be able to create a more holistic image of the company by branding social networks. Such sites are very important points of contact with customers, so the use of corporate identity will help you to remain consistent, while maintaining the integrity of your image in the eyes of the audience;

Branded content looks more attractive than regular photos, videos or text. With it, you can increase customer loyalty, gently advertise your brand, “accustom” them to your materials – as a result, they will respond positively to them by default.

As you can see, the competent design of social networks is of great importance for any enterprise, helping to establish a closer relationship with customers, which will positively affect the development of your business.

Social Media Branding Tips
So, you have developed a logo and corporate identity, created pages on social networks, defined their main goals (promotion of goods / services, work with reviews, etc.). Now is the time to proceed to the design of your accounts, following these tips:

Be consistent with the style of the pages, everywhere use the same fonts, color schemes, graphic elements, etc. Only in this way will you achieve that people will recognize your corporate colors even without a logo or company name;

The dimensions and other parameters of your logo should be adapted to the requirements of each individual social network. Do not use the logo of the same size for all sites, as it can be displayed there in cropped or stretched form. By the way, the Logaster service will help you immediately download various logo options of all necessary dimensions for popular social networks;

If the space on the avatar is limited, then it is better to use a simplified version of the logo, for example, without a text warehouse;

Pay special attention to the cover and photo (logo) of the account, because it is on them that the first look of each visitor is directed. It is important that they have the same style and color scheme with your corporate identity. You will be able to find a suitable caption for the theme of your business on photo stocks, or you can order it from a designer;

We recommend that you follow identical positioning and design when designing pages on different social networks. For example, if your logo on Facebook is in the lower right corner, then try to place it in about the same place and on other platforms (if possible);

You can also put any short text on the cover of your account – especially if it is really important / interesting information, for example, about a promotion, and you want users to see it first.

Having completed the design of the page, be sure to test it on all possible devices – PC, laptop, tablet, smartphone, etc. Make sure that all key elements look equally good at any screen resolution, not stretched or cropped. Any seeming trifle can significantly affect the reputation of your company and the loyalty of its audience.

Next, we will tell you how to upload your logo to the pages of popular social networks.

How to add an avatar (profile photo) on social networks
Below we consider the process of uploading a logo to Facebook, Twitter, Instagram, Vkontakte, OK.ru, LinkedIn, YouTube and Pinterest. Make sure you have the right size logo versions.

Image sizes for social networks (2020):
Facebook
Image to external links: 1200 x 628 px
Picture for post: 1200 x 630 px
Cover: 820 x 312 px
Profile Photo: 170 x 170 px

In contact with
Image to external links: 537 x 240 px
Picture for post: 700 x 500 px
Profile photo: 200 x 500 px

Twitter
Tweet picture: 1024 x 675 px
Cover: 1500 x 500 px
Profile photo: 400 x 400 px

Instagram
Post picture: 1080 x 1080 px
Profile photo: 110 x 110 px

YouTube
Image over video: 1280 x 720 px
Channel cover: 2560 x 1440 px
Profile photo: 800 x 800 px

Pinterest
Picture for pin: 1000 x 1500 px
Profile photo: 165 x 165 px

Linkedin
Image to external links:: 1200 x 628 px
Picture for post: 1200 x 1200 px
Cover: 1584 x 768 px
Profile photo: 300 x 300 px

OK.ru
Picture for post: 1680 x 1680 px
Cover: 1340 x 320 px
Profile Photo: 190 x 190 px

How to upload an image
Facebook

First, make sure that you have a logo in PNG format of the right size – you can add it to your Facebook page.

How to add or change profile photo:

1. Log in to your Facebook account and go to your page.
2. Move the cursor over the place for the photo and click on the camera icon.
3. Select “Upload Photo”.
4. Select a file with a logo and press “Open”. If necessary, the image can be cropped and arranged in accordance with the plan.
5. Click “Save.”

facebook min
How to add or change a cover:
1. Go to your page, hover over the cover image and click “Change Cover”.
2. Select Upload Photo.
3. Select the logo file and click Open. Position the image as you see fit.
4. Click Save.

Please note that although your profile photo is displayed on the user’s page as a square, in the news feed it takes the form of a circle. If you have a square logo, reduce its size so that the corners are not cut and it is not too crowded in a circle.

Twitter

File size requirements are listed here.
Note: unlike Facebook, where business accounts are created on the basis of personal accounts, Twitter needs to have a separate page for the company or project.

How to add or change profile photo:
1. Log in to your Twitter account and open your page by clicking on your name.
2. Click the Edit profile button on the right side of the page and click on your photo. Click Select Photo.
3. Select a file with a logo and press “Open”. Position the logo as you see fit.
4. To finish the setup, click “Save Changes”.

How to add or change the image in the header:
1. Go to your page and click the “Edit Profile” button.
2. Click on the header and select the Add header option.
3. Select a file and click “Open.”
4. To finish the setup, click “Save Changes”.

In contact with

File size requirements are listed here. How to add or change an image in a VK group and community:

1. Go to your personal account, go to the desired group;
If you do not have an avatar yet, the text “Upload a photo” will be highlighted in its place;
(if the image is already available, then just point it and the pop-up menu will offer you to update the photo).
2. Click on it and upload the logo;
3. Make sure that when reducing the avatar to a round version, your logo does not cease to be recognizable. To do this, select the desired area by clicking on “Change thumbnail”.

How to add or change cover art in a VK group and community:

1. Go to your personal account, go to the desired group;
2. Go to community settings;
3, Click on “Download” opposite “Community Cover;
4. Download the logo;
Make sure that the logo is not ridiculously cropped.

OK.ru

File size requirements are listed here. How to add or change an image in a group in Odnoklassniki:

1. Go to your personal account, go to the desired group;
2. Hover over the profile picture and click on “Add Image” from the pop-up menu;
3. Download the logo.

Instagram

File size requirements are listed here.

How to add or change profile photo:
1. Log in to your Instagram account from your phone. Open your profile by clicking on the corresponding icon.
2. Click on the profile photo and select “Upload Photo”. Select a file with a logo and press “Select”.
3. On the mobile device, click “Edit Profile” and select “Change Profile Photo”. After you select the file, click “Finish.”

instagram
LinkedIn

File size requirements are listed here.

How to add a logo to your LinkedIn company page:
1. On your profile page, click on the photo thumbnail and select “Change” in the “Company Page” tab.
2. Click the “Edit” button and click on the “Edit Page” line.
3. Scroll to the “Company Logo” section. Click the “Edit” button and add / change the logo. You can also change the location of the logo by dragging it to the desired location.
4. Click “Save.”

LinkedIn
YouTube

File size requirements are listed here and here.

How to add or change a profile photo (channel icon):
1. Log into your YouTube account.
2. Click on the line My Channel, located under the profile photo in the upper right.
3. Hover over an existing photo and click on the edit icon.
4. Click “Edit” and select the logo file. Position it as you see fit.

How to add or change channel background image:
1. Going to My channel, hover over the background image and click on the edit (or add) icon.
2. Download the file and see how it is displayed on various devices. Position it as you see fit.
3. Click “Select.”

Pinterest

File size requirements are listed here.

How to add or change profile photo:
1. Log in to your Pinterest account.
2. Click on the ellipsis at the top, then click on the “Settings” button. Scroll down to the Profile section.
3. Click “Change Image,” then select the logo file. Ra

arrange it as you see fit.
4. Click “Save Settings.”

Useful services for designing social networks
We have prepared a small list of services that will be useful to you when designing social networks. Bookmark them so you don’t lose:

Logaster – creating and downloading logos optimized for the requirements of social networks.
Crello – create designs for social media covers.
Sproutsociale – optimization of the size of finished images to the requirements of social networks.
Pablo.buffer.com – search for images for covers and overlay text on them.
Pixabay is a free photo stock for finding cover pictures.
Pexels is a bank of free photos for creating covers and posts on social networks.
Unsplash is another photo stock for social networks.
Jaymantri – abstract pictures for creating cover or post backgrounds.
Designspiration – search for inspiration.
Fonts.google.com – a collection of free fonts.
Coolors.co – collections of color schemes that will be useful in the design of posts and covers.
Google.com/test/mobile-friendly – check page optimization for mobile devices.

Representative offices in social networks significantly stimulate the development of the company, making it possible to increase its recognition and increase the number of points of contact with customers. Following these tips, you will create really powerful marketing tools that will help you attract many potential customers from popular social media.

Continue Reading

Trending